onsdag 30 juli 2014

Gelato - grundrecept

Gelato betyder frusen på italienska (uttalas ungefär som dje-la-tå). Skillnaden mellan gräddglass och Gelato är att Gelaton är fettfattigare, då den inte innehåller lika mycket grädde (istället mer mjölk) som gräddglass. Som alla andra recept finns Gelato i en mängd olika varianter. Jag skriver upp två grundrecept här för att ha lite att variera mellan. Ett med bara mjölk (från dk-kogebogen.dk),  och ett  på så kallad Gelato Mantecate, med grädde (från Markosmat.se).

Gelato - grundrecept
2 portioner

4 äggulor 
60 gram socker
2,5 dl mjölk (3%, men kan säkert varieras för ännu mer fettfattig glass)

Vispa äggulor och socker fluffigt. Koka upp mjölken och och häll den sedan i en tunn stråle ner i äggvispet under häftig vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp på svag värme under omrörning/vispning tills smeten tjocknar och skummet försvinner. Låt svalna i kylskåp. Smaksätt med valfri smak och kör i glassmaskin. 



Gelato Mantecate - grundrecept
2 portioner

2 äggulor
0,5 dl socker
1 dl mjölk
1,5 dl grädde


Vispa äggulor och socker fluffigt. Blanda mjölken med 0,5 dl av grädden. Häll över äggsmeten i en kastrull och värm den under vispning till den är lite varmare än fingervarm. Tillsätt mjölkblandningen i omgångar under vispning. Låt smeten svalna i rumstemperatur och kyl ner den i kylskåp. Vispa resten av grädden och tillsätt smak. Vänd ner grädden i äggsmeten och kör i glassmaskin. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar