Gelato betyder frusen på italienska (uttalas ungefär som dje-la-tå). Skillnaden mellan gräddglass och Gelato är att Gelaton är fettfattigare, då den inte innehåller lika mycket grädde (istället mer mjölk) som gräddglass. Som alla andra recept finns Gelato i en mängd olika varianter. Jag skriver upp två grundrecept här för att ha lite att variera mellan. Ett med bara mjölk (från dk-kogebogen.dk), och ett på så kallad Gelato Mantecate, med grädde (från Markosmat.se).
Gelato - grundrecept
2 portioner
4 äggulor
60 gram socker
2,5 dl mjölk (3%, men kan säkert varieras för ännu mer fettfattig glass)
Vispa äggulor och socker fluffigt. Koka upp mjölken och och häll den sedan i en tunn stråle ner i äggvispet under häftig vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp på svag värme under omrörning/vispning tills smeten tjocknar och skummet försvinner. Låt svalna i kylskåp. Smaksätt med valfri smak och kör i glassmaskin.
Gelato Mantecate - grundrecept
2 portioner
2 äggulor
0,5 dl socker
1 dl mjölk
1,5 dl grädde
Vispa äggulor och socker fluffigt. Blanda mjölken med 0,5 dl av grädden. Häll över äggsmeten i en kastrull och värm den under vispning till den är lite varmare än fingervarm. Tillsätt mjölkblandningen i omgångar under vispning. Låt smeten svalna i rumstemperatur och kyl ner den i kylskåp. Vispa resten av grädden och tillsätt smak. Vänd ner grädden i äggsmeten och kör i glassmaskin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar