onsdag 30 juli 2014

Gräddglass - grundrecept

Gräddglass innehåller, som namnet antyder, vispgrädde,vilket gör att glassen får en härligt krämig konsistens. Det finns flera olika sätt att göra gräddglass, med eller utan uppvärmning av själva glassmeten (uppvärmningen är en slags pastörisering för att döda eventuella bakterier ex. salmonella, men gör också glassen mindre lättsmält och mer hållbar... det tar dock lite längre tid...). Jag har hittat två grundrecept ett med och ett utan uppvärmning (från glassriket.se respektive kokaihop.se).

Gräddglass - med uppvärmning:
2 portioner

1 äggula
0,5 dl socker
1 dl mjölk
0,75 dl vispgrädde

Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tag den sedan från plattan. Vispa ägg ock socker fluffigt. Häll gräddmjölken över äggvispet under omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm upp till 84 grader, eller tills den börjar tjockna. Låt svalna övertäckt i en bunke, och sen stå i kylen över natten. Kör smeten dagen efter i glassmaskin.


Gräddglass - utan uppvärmning:
2 portioner

1 äggula (pastöriserad äggula kan/bör användas...)
1,25 dl mjölk
0,75 dl vispgrädde
0,5 dl socker

Vispa äggula och socker fluffigt. Tillsätt mjölken underomrörning. Vispa grädden hård och rör ner denna i äggblandningen. Häll i blandningen i glassmaskinen.


Exempel på smaksättning:
Vaniljsocker/pulver/stång
Hackade nötter
Choklad/kakaopulver
Lakritspulver
Saffran
Bär
Sylt
Frukt
Osv...

Vanilj, kakaopulver, saffran osv tillsätts tillsammans med sockret i starten, medan frukt, bär, chokladbitar och annat är bäst att tillsätta efter halva tiden i glassmaskinen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar